Dienstbetrekking van een stagiair
Een stagiair die na zijn stage komt werken in je bedrijf of een medewerker die stage bij je wil komen lopen. Het kan zorgen voor een complexe situatie. Er is namelijk een verschil in de overeenkomst die wordt gesloten.
Het juridische verschil tussen een stagiair en een normale werknemer is de persoonlijke arbeid. Bij een stagiair is er in tegenstelling tot een medewerker geen sprake van persoonlijke arbeid. Een stagiair doet namelijk kennis en ervaring op door mee te lopen met een werknemer.
Een stagiair heeft dan ook niet alle privileges die werknemers hebben. Zo kan een stagiair geen beroep doen op wettelijke bepalingen als doorbetaling bij ziekte of een transitievergoeding.
Echte of fictief dienstverband
Er is verschil in hoe een stage moet worden verwerkt op basis van de vergoeding die hij of zij krijgt. Krijgt de stagiair een realistische arbeidsvergoeding (bijvoorbeeld minimaal het minimumloon), dan moet deze verwerkt worden als een normale werknemer en is er sprake van een echt dienstverband. Zo moet er loonheffing worden ingehouden en moeten de premies werknemersverzekering en de bijdrage zorgverzekeringswet betaald worden.
Wanneer een stagiair een niet realistische arbeidsbeloning ontvangt voor het werk dat hij of zij verricht, bijvoorbeeld een stagevergoeding van 500 euro terwijl deze fulltime in dienst is, dan is er sprake van een fictief dienstverband. Een werkgever is dan wel verplicht de bijdrage zorgverzekeringswet te betalen, maar niet de premies werknemersverzekeringen te betalen.
Wanneer de stagiair na afloop van de stage bij je in dienst komt (in hetzelfde kalenderjaar) dan moet er rekening worden gehouden met de premies werknemersverzekeringen. De premies werknemersverzekeringen moeten dan alsnog betaald worden. Daarnaast wijzigt het nummer inkomstenverhouding aangezien de verzekeringsplicht wijzigt.
Heeft u vragen over het verwerken van een stagiair in de salarisadministratie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.